‘Zolang we niet weten wat een zzp’er is, werkt het modelcontract niet’

5 januari 2017

Per 1 januari 2018 is HOTZO gestopt. Een deel van de leden is overgegaan naar ZOLO. Wij willen zichtbaar blijven in Utrecht Zuid, daarom staat onze site tot 1 januari 2020 online. Verder verwijzen we je door naar zolowerken.nl

 

Hoe moet het in 2017 verder met modelcontracten na het debacle met de nieuwe zzp-wet? Het kabinet wil zzp’ers „herijken”.

Het blijft merkwaardig voor een hypergereguleerd land als Nederland. Ruim één miljoen mensen, 12 procent van de werkzame beroepsbevolking, werkt als zelfstandige zonder personeel. En toch is er nog geen handzame fiscale en juridische definitie van zzp’ers.

En zo kon het eind vorig jaar gebeuren dat een poging om uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan, mislukte. Onder zware druk stelde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) de handhaving van de nieuwe modelcontracten voor zzp’ers een jaar uit tot 1 januari 2018. Bedrijven waren bang dat de Belastingdienst ‘hun’ zzp’ers ineens als werknemers zou zien en vreesden voor boetes en naheffingen. Werkgeversorganisaties wilden de wet van Wiebes „in de ijskast”. Alleen opdrachtgevers die bewust schijn-zzp’ers inzetten en „evident kwaadwillig handelen” moeten nu wél direct worden aangepakt, volgens een Tweede Kamer-motie. Maar hoe moet het dit jaar nu verder met de modelcontracten uit de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA)?

Lees hier het hele artikel · Bron: NRC · 2/1/2017